Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

17-04-2015 Verslag van het Zeslandentoernooi 2015

Het zeslandentoernooi vindt om de 2 jaar plaats.
Dit jaar organiseerde Frankrijk het toernooi.
In dit verslag worden een aantal schaakstellingen in tekstvorm weergegeven.
Als je deze schaakstellingen als diagram wilt zien, klik dan in de meest rechtse kolom onder "Wijzig weergave van schaakstellingen"
Op de link: Toon als diagram

Dag 1: een chaotisch begin

Je moet er wat voor over hebben om op een zeslandentoernooi je land te kunnen vertegenwoordigen. Een paar dagen vrij van werk of studie, maar ook niet onbelangrijk: vroeg opstaan op de dag van de heenreis. Jan Boer en Gerard de Lange vertrokken al voor 6:00 uur uit Haaksbergen en om 10:00 uur zaten we na stops in Nijmegen, Tilburg en Goirle met zijn zessen in een mooi groot busje, op weg naar Frankrijk. De reis verliep redelijk voorspoedig. Er werd al wat voorbesproken over de toekomstige tegenstanders en natuurlijk konden enkele schaakpotjes niet ontbreken. Één van die potjes was zelfs al bijzonder interessant, namelijk de strijd tussen de middelste bank (Pieter Couwenberg en ondergetekende) en de achterbank (Jan Boer en Rick van Loy), waarbij Jan en Rick zonder bord speelden en wij met bord.

Stelling:
Wit: Kg1, Dg4, Ta1, Te1, Pc2, pionnen a2 b2 c3 d4 e5 f4 g5;
Zwart: Kd7, Dg7, Ta8, Th8, Lc6, Pg6, pionnen a6 b7 c5 d5 e6 f7


Stelling na 25...Ke7-d7
Jan en Rick hebben (wat dubieus) een stuk geofferd, maar het ziet er ook 12 zetten na het offer nog steeds niet heel veilig uit voor de Zwarte koning, hoewel de computer de stelling wel als gewonnen voor Zwart beschouwt. Hier begingen Jan en Rick echter een tactische fout:
26.f5? Pxe5!
Door Pieter gevonden.
27.dxe5 d4+ 28.Kf1 Th1+ 29.Ke2 Th2+ 30.Kd3 dxe3
En een aantal zetten later gaf de achterbank op. De nederlaag doet niets af aan de prestatie van met name Jan om zelfs de eindstelling nog perfect in zijn hoofd te hebben.

Rond 17:00 uur kwamen we aan in Gonfreville, een plaats in de buurt van Le Havre, Normandië. Het hotel waar we zaten werd met gemengde gevoelens begroet. Het bleek een zogenaamd 'Formule 1-hotel' te zijn, een hotel vlakbij de grote weg dat met name bedoeld is voor toeristen op doorreis. Het was dan ook lastig voor blinden om zonder hulp de kamer te bereiken, aangezien je hiervoor buitenom moest.

Nadat we de spullen op onze kamers hadden achtergelaten, was het rond 19:00 uur tijd voor de openingsceremonie. Deze vond plaats op het gemeentehuis, waar we zelfs begroet werden door de burgemeester van Gonfreville. De praatjes waren uiteraard in het Frans, maar gelukkig werd er na afloop van elk praatje beknopt in het Engels uitgelegd wat de spreker te zeggen had. Deze officiële gelegenheid werd afgesloten met een soort mini-buffet van kleine Normandische hapjes waar we van mochten proeven. Dit smaakte erg goed, maar ik had ook honger van de lange reis.

Teruggekomen in het hotel wachtte ons het diner, dat bestond uit vier gangen. Ik moet zeggen dat het me niets tegenviel, al was de zaal - net als die bij de openingsceremonie - erg rumoerig waardoor het lastig was elkaar te verstaan. Ook was het lange tijd onduidelijk wat er precies zou gebeuren met de loting en indeling. Deze vond uiteindelijk pas rond 22:40 uur, na het dessert, plaats. Ik moet echter zeggen dat de rest van het toernooi uitstekend georganiseerd was, dus het begin was een uitzondering. Op de eerste dag speelde Nederland achtereenvolgens tegen Engeland en Ierland.

Dag 2: gemengde gevoelens

Opnieuw klonk voor velen vroeg in de ochtend de wekker. Iedereen behalve ik stond rond 7:00 uur op om te ontbijten. Zelf had ik vrij gekregen in deze eerste ronde, en dat kwam me goed uit aangezien ik nog behoorlijk moest bijslapen. Na het ontbijt stond om 9:00 uur de eerste wedstrijd op het programma. Hierin speelde Nederland tegen Engeland. De speelzaal was zo'n 200 meter lopen, maar dit was geen probleem aangezien er genoeg begeleiders aanwezig waren.

Al binnen twee uur spelen hadden Jan en Sergio remises behaald. Beiden konden daar gezien de eindstelling tevreden mee zijn. Deze remises hadden echter alles te maken met de partij van Pieter. Die was eerst een stuk voor gekomen, maar had vervolgens zijn dame weggeblunderd. Hoewel er naar ik later begreep zelfs nog kansen op remise waren geweest, wist Pieter de partij niet te houden en zo stonden we 2-1 achter. Rick kwam helaas niet verder dan remise in een licht betere stelling en zo begon de dag teleurstellend. Na afloop van deze ronde besloot Pieter gezien zijn spel dat hij dit de rest van het team niet wilde aandoen. Aangezien de anderen geen bezwaar hadden, trok hij zich terug voor het team en besloot zich bij Gerard aan te sluiten, die meedeed in het parallel gehouden open toernooi. Sergio schrijft het volgende over zijn partij tegen Stephen Hilton:

Stelling:
Wit: Ke1, Ta1, Th1, Ld2, Ld3, a2, c4, d5, e4, f3, g2, h2
Zwart: Kh8, Ta8, Tf8, Lc8, Lg7, a6, b7, d6, e5, f5, g6, h7


'Hier dacht ik lang na, ik overwoog twee opties. Ten eerste rokeren: gewoon een rustige zet die zorgt dat de koning veilig staat. Ten tweede Pa4: Idee is Pb6 of c5 doordrukken.
Ik koos voor optie 2: 1.Pa4?, omdat als ik eerst rokeer zwart ...Ld7 speelt en ik niet meer via a4 de stelling binnen kan komen. Maar 1.Pa4? is een fout. De partij ging verder met 1...fxe4 2.fxe4??. 2.Lxe4 was beter, want dat houdt de f-lijn dicht. Ik dacht eigenlijk dat rokade niet zo erg meer nodig was en ik Tf1 kon spelen, en als hij ruilt ik later Kg1 zou kunnen doen, een soort kunstmatige rokade. Wat ik gemist had was dat Stephen 2...Pg4 kon spelen met dreiging op f2. Die dreiging is zo groot dat ik alsnog 3.Tf1 moet spelen, maar dan valt de pion op h2 en ben ik voor de rest van de partij het veld g4 kwijt. Stephen was zo aardig 2...Pg4 met remiseaanbod te spelen, ook omdat ik nog steeds wat tegendreigingen heb met Pb6 en c5 op een juist moment. Ik heb het aanbod aangenomen, want zag het niet zitten hier nog op winst te spelen.'

Met op 1 Sergio, op 2 Rick, op 3 ikzelf en op 4 Jan traden we in de middagronde aan tegen Ierland. Sergio beëindigde als eerste zijn partij en deed dat met winst. Hij beschrijft zijn partij als volgt:
'Deze partij moest beter dan de eerste. Ik wist dat hij Engels speelde, en Pieter adviseerde me ...f5 ertegen te spelen en er een soort Hollands van te maken. Dat leek mij op zich ook een goed idee, want meestal wil ik mijn paard toch liever achter de f-pion dan ervoor. Ik heb niet heel veel ervaring met het soort stellingen, maar ken de plannen wel goed. Op zet 8 kregen we de volgende stelling:

Stelling:
Wit: Ke1, Dd1, Ta1, Th1, Lc1, Lg2, Pc3, Pe4, a2, b2, c4, d2, f2, g3, h2
Zwart: Kg8, Dd8, Ta8, Tf8, Lc8, Lg7, Pb8, Pf6, a7, b7, c6, d7, e7, g6, h7


Hier dacht ik 10 minuten lang na, ik wilde graag ...d5 doordrukken en het liefst met e6 terugslaan zodat de e-lijn open is. Het nadeel van eerst 8...e6 is dat wit 9.Pd6 kan spelen en ik dat paard niet weg krijg. Na het tellen van aantal aanvallers op d5 en aantal verdedigers dacht ik dat 8...d5 misschien toch wel meteen kon. Ik moet tenslotte de stelling openen omdat mijn stukken op de damevleugel niks doen.
Dus 8...d5?? 9.Pxf6+
Deze manier van eerst afruilen had ik gezien, maar ik dacht dat ik ook op c3 kon ruilen als ik wilde. Wat ik gemist had was dat de loper op g2 nu wel d5 meteen aanvalt, en dat ruilen op c3 niet zo handig is, omdat hij met zijn d-pion kan terugslaan zodat de witte dame ook d5 gaat aanvallen.
9...Txf6 10. cxd5 cxd5 11. Pxd5 en weg was mijn pion. Later verloor ik nog een 2e pion op b7 door een schaakje van de dame op b3. Gelukkig kreeg ik wat tegenspel met een sterk paard op f3 en mooie torens.
Op zet 20 is de stelling:

Stelling:
Wit: Kg2, Dd5, Tb1, Tf1, Lc1, Pe3, a2, b2, d2, f2, g3, h2
Zwart: Kg8, Dc7, Td8, Tf8, Lg7, Pf3, a7, e7, g6, h7


Ik heb inmiddels wel iets van compensatie voor mijn pionnen. Of het genoeg is weet ik niet, maar hier vind hij het nodig om zijn dame voor paard en toren te geven. Het probleem in deze stelling is bijvoorbeeld 20.De4 Td4, of 20.Db3 Dc6. Hij mag niet van de witte diagonaal af, omdat er hele vervelende aftrekschaakjes dreigen als ik mijn dame daar krijg.
De partij ging verder met 20.Dxf3 Txf3 21.Kxf3 Dc6+
Ik wil uitraard de koning niet weer terug hebben op g2 en hem de mogelijkheid geven f3 te spelen.
22. Ke2 Da6+!
Het lijkt alsof hij weer terug kan naar f3, maar het idee van deze zet is ...Dxa2, en ineens is de toren op b1 gevangen.
23. d3? Dxd3+ 0-1
In plaats van 23.d3? was een mooiere variant 23.Kd1 Dxa2 24.Kc2 Tc8+ en de witte koning moet de verdediging van de toren op b1 opgeven.
Ik was toch wel erg blij dat ik de partij nog wist te winnen nadat ik zo stom een centrumpion wegblunderde. In de analyse later met Rick bleek eigenlijk dat ik altijd wel wat compensatie had toen hij de 2e pion won. Waarschijnlijk had Phillip Doyle 1 pion voorsprong moeten houden en zijn stukken moeten ontwikkelen in plaats van een 2e pion te verroveren. Ik kwam goed weg, en was blij met mijn slotcombinaties, maar toch voelde het slordig om zo pionnen weg te geven. De positieve kant was wel dat ik nu 3 pionnen had geblunderd in 2 wedstrijden, maar toch 1,5 punt had gescoord.'
Ook Jan haalde een puntje binnen en bij hem ging dat soepel. Hij won al in de opening een pion en kon uiteindelijk zijn koningsaanval met een paardvork beëindigen. Toen was het aan Rick en mij om de buit binnen te halen. Ik ging domme dingen doen in een toreneindspel en kwam een pion achter, maar wist gelukkig het pad naar de remise te vinden en daarmee was de matchwinst een feit. Ook Rick liet nog een halfje bijschrijven. Hij had een toren en een stuk geïnvesteerd in een aanval. Die leidde tot enorme tijdnood bij zijn tegenstander, maar voor Rick zat er niet meer in dan eeuwig schaak. Een solide 3-1 overwinning dus in de middagronde.

Nadat we in de analyseruimte bij de speelzaal wat partijen hadden bekeken, keerden we terug in het hotel voor het avondeten. Net zoals tussen de middag werd ons ook nu weer een copieuze maaltijd voorgeschoteld, al was er één gang minder dan de vorige avond. Na de maaltijd werd er nog wat nagetafeld en geschaakt in de eetzaal en een nabijgelegen zaaltje. We gingen niet te lang door, aangezien ook op eerste paasdag de partij om 9 uur zou beginnen. De tegenstander was Frankrijk, één van de twee titelfavorieten.

Dag 3: sterke tegenstanders en sterke drank

Nadat ik er ditmaal wel aan had moeten geloven om om 7:00 uur op te staan, begonnen we om 9:00 uur aan de derde wedstrijd van het toernooi. Frankrijk had op alle borden een ratingoverwicht, maar Sergio en Jan begonnen goed aan hun partijen. Toen Sergio echter met een afruil de fout inging, kwam hij toch in een minder eindspel. Rick was uiteindelijk de eerste die zijn koning moest omleggen, hij was er aan bord 2 niet aan te pas gekomen. Ook Sergio's tegenstander speelde zijn voordeel ondanks tijdnood uitstekend uit en zo was het 2-0. Ik keek al vanaf het begin af aan tegen een achterstand van een pion aan, maar mijn tegenstander wist zich geen raad met het voordeel. Toen hij ook nog in tijdnood kwam, bood hij maar remise aan en dat accepteerde ik. Jan had ondertussen zijn stelling met twee pionnen meer om zeep geholpen door een toren weg te blunderen, maar ook zijn tegenstander zat in tijdnood en bood daarom remise aan, wat Jan uiteraard accepteerde. Zo verloren we afgetekend met 3-1. Ook hier weer Sergio aan het woord:
'Twee jaar geleden speelde ik ook tegen Adrien Hervais met wit en toen blunderde ik een stuk op zet 6. Adrien is een sterke speler met een FIDE-rating van 2034, dus ook als ik geen stukken blunderde zou ik het erg lastig krijgen. In de opening speelde ik iets beter dan hem en kreeg misschien zelfs licht voordeel. Toen werden er een hoop stukken geruild en kregen we de volgende stelling na zijn zet ...Lg4:

Stelling:
Wit: Kg1, Dd2, Ta1, Tf1, Lc4, a2, b2, e3, f2, g2, h2
Zwart: Kg8, De5, Ta8, Tf8, Lg4, a7, b7, c6, f7, g7, h7


De normale zet die beginnende schakers waarschijnlijk ook spelen in deeze stelling is 1.f3. Ik vond ...Lg4 zo een rare zet dat ik dacht dat er iets achter zat omdat Adrien een sterke schaker is, en ik raakte in paniek. Wat zou erachter zitten? Als ik f3 speel, wordt vast e3 zwak en als ik dan e4 speel heeft hij trucs met ...Dc5+ en valt mijn loper misschien op c4. Die gedachte was onzin, want ik heb Dd4 in die stelling en mijn loper staat verdedigd. Maar dat kon ik toen niet bedenken.
Om niet verder in de problemen te komen dacht ik dan maar de dames van het bord af krijgen. Eigenlijk bedacht ik later dat de lopers ruilen beter was, en had ik 1.Le2 moeten spelen als ik geen 1.f3 wilde spelen.
Toen bedacht ikdat ik 1.Dd4 kon spelen en na ruil vervolgen met f3, en als hij 1...Dg5 speelt doe ik ook 2.f3, maar staat in ieder geval mijn dame centraal.
Ik speelde dus 1.Dd4? Dg5! en toen realiseerde ik me dat als ik nu 2.f3 speel hij vanwege een penning (niveau stap 2) op f3 kan slaan met zijn loper. Het nadeel van Dg5 is ook dat het d8 verdedigt en ik ineens de d-lijn kwijt ben. Hier sta ik dus ineens slecht. ...Lf3 komt een keer, ik moet een keer Lf1 spelen en hij heeft de d-lijn. Langzaam werd ik daarna weggedrukt door deze stomme fout. Ik kon nog afwikkelen naar een dame-eindspel met een vrije h-pion minder. Bovendien had hij een meerderheid op de damevleugel. Hij zat wel in tijdnood dus ik hoopte nog remise te kunnen houden of hem door de vlag te drukken, maar hij speelde ineens heel snel en precies en ik verloor uiteindelijk de partij. Erg indrukwekkend.'

Na deze zware ronde was het tijd voor wat ontspanning. Voor de middag stond er een excursie op het programma naar een bedrijf waar de sterke drank calvados geproduceerd wordt. Sergio, Jan en ik gingen mee. Gerard en Pieter speelden in het open toernooi en Rick bleef bij de speelzaal om hen te supporteren. De excursie was best interessant. We liepen over het terrein heen en kregen ook de brouwerij en de vaten waarin de drank bewaard wordt te zien. Ter afsluiting was er een proeverij. Sergio en Jan hebben wel geprobeerd maar ik besloot om niet te proeven.

Voor de avond was er niets gepland. Sergio en ik gingen naar de speelzaal, waar Gerard, Pieter en Rick ook nog waren. We hebben in de analyseruimte wat geschaakt en toen Gerard en Pieter ook klaar waren, zijn we gaan eten. Ditmaal was het hoofdgerecht lasagna. Voor het voor- en nagerecht was er een buffet en je kon hier dus kiezen uit verschillende maaltijden. Ook op deze avond bleven we niet te lang in het hotel hangen, want op maandag zouden de partijen zelfs al om 8:00 uur van start gaan. Op deze laatste wedstrijddag stonden voor Nederland de wedstrijden tegen de zuider- en oosterburen op het programma.

Dag 4: de ontknoping

Een belangrijke wedstrijd voor Nederland was die in de ochtendronde. België was de tegenstander en bij winst zouden we hen passeren op de ranglijst. Zij hadden een sterk team, maar de wedstrijd verliep onverwacht goed voor ons. Rick offerde een stuk voor twee pionnen, maar dit was eigenlijk niet genoeg. Zijn tegenstander maakte echter een aantal onnodige fouten zodat Rick er toch met het punt vandoor ging. Ondertussen zat ik op bord 3 de op papier sterkere Herman Jennen van het bord te meppen en na slechts 17 zetten mocht ik het punt noteren.

Stelling:
Wit: Kg1, Dd1, Ta1, Tf1, Lc4, Lc1, Pc3, Pf3, pionnen a2 b2 c2 d5 e4 f4 g2 h2;
Zwart: Kg8, Db6, Ta8, Tf8, Lc8, Lg7, Pb8, Pf6, pionnen a7 b7 c5 d6 e6 f7 g6 h7


Stelling na 9...O-O
Ik ging in de aanval met 10.dxe6 Lxe6 11.Lxe6 fxe6 12.Pg5 Te8 13.f5 exf5 14.exf5 en toen volgde de beslissende fout met 14...h6?. Na 14...Pbd7 houdt Zwart stand. Nu volgde 15.Pd5! Dd8? (15...Dc6 16.Pxf6+ Lxf6 17.fxg6 wint ook voor Wit omdat 17...Lxg5 18.Lxg5 hxg5 19.Dh5 uit is.) 16.Pe6 Pxd5? 17.Pxd8 en Zwart gaf op.
Jan en Sergio stonden toen beiden iets slechter. Sergio verloor van de sterkste speler van het toernooi, Piet Devos, maar wel na een complexe en onderhoudende partij. Deze verschijnt misschien nog met commentaar op de NSVG-site. Ondertussen was echter duidelijk geworden dat Jan niet zou verliezen en uiteindelijk ging hij er in het toreneindspel zelfs nog met het volle punt vandoor. Zo won Nederland de broedertwist met België met 3-1.

Na de lunch stond voor ons nog het slotduel tegen Duitsland op het programma. Zij hadden genoeg aan een gelijkspel om de eerste plaats te bemachtigen, maar uiteraard gingen ze op alle borden toch voor het volle punt, aangezien ze overal ook duidelijk hogere ratings hadden. Al na een half uur was Jan de eerste die zijn koning kon omleggen. De vermoeidheid van de eerdere partijen maakte hem schaakblind en vlak na de opening blunderde hij een stuk weg. Sergio was niet veel later klaar, zijn tegenstander overspeelde hem. Ook Rick kon het niet bolwerken , zijn tegenstander zag al zijn trcjes en met een toren achter kon hij niets anders doen dan opgeven. Uiteindelijk was ik de laatste die nog zat te spelen. Mijn partij was lang erg interessant, maar mijn veel sterkere tegenstander maakte dankbaar gebruik van een blunder van mij (overigens al in bedenkelijke stelling) en maakte daarmee het Duitse feest compleet: 4-0.

De prijsuitreiking liet daarna een tijdje op zich wachten. Het duurde even voor de sluitingsceremonie begon en bovendien waren er eerst nog een aantal praatjes en bedankjes voordat de uiteindelijke uitreiking begon. Hierin bleek dat we net achter België vierde waren geworden, mede dankzij een knap gelijkspel van de Belgen tegen Frankrijk in de slotronde. Duitsland was de overtuigende winnaar, gevolgd door Frankrijk. In het open toernooi had Gerard de ratingprijs voor spelers van 1400 tot 1599 gewonnen met 4 uit 7. Ook Pieter had een goed toernooi achter de rug en eindigde met 3,5 uit 7 in de middenmoot, met een TPR ruim boven zijn rating. Hierna was er nog een receptie bij de speelzaal en vervolgens weer het diner in het hotel, wat zoals gebruikelijk weer lekker was. Om enigszins op tijd thuis te zijn besloten we om om 8:00 uur te vertrekken, wat voor ons allemaal weer op tijd opstaan betekende. Na een gezellige avond zochten we dan ook wederom rond 23:30 uur onze kamers op.

Dag 5: de terugreis

Stipt om 8:00 uur vertrokken we met zijn zessen uit Gonfreville, op weg terug naar Nederland. In de auto was het gezellig, al waren de meesten ook moe. Toch kwam ook hier het schaakbord tevoorschijn en werden er twee blindpartijen gespeeld. Allereerst speelde Sergio tegen Pieter (ik hield het bord bij). Deze partij eindigde enigszins verrassend in een overwinning voor Pieter, al gaf Sergio wat vroeg op. Vervolgens speelde ik tegen Jan, waarbij Rick het bord bijhield. Voor mij was dit mijn allereerste blindpartij in mijn leven, maar het ging me verrassend goed af. Ik kwam er snel achter dat het Wolgagambiet niet de handigste opening is voor blindschaak, maar toch lukte het me om de stelling steeds goed in beeld te hebben. Dat ik de partij verloor kwam niet doordat ik de stelling verkeerd had, maar doordat ik een stomme rekenfout maakte. Om 14:00 uur was Pieter thuis en de rest kon ook op een normale tijd thuis aan het avondeten.

Al met al was dit een erg leerzame, gezellige en leuke ervaring voor mij. Ik wil mijn teamgenoten nogmaals hartelijk danken voor de gezelligheid. Daarnaast heb ik ook een goed toernooi gespeeld en lijkt het me dat we ook een goede prestatie hebben neergezet als team, met als hoogtepunt de wedstrijd tegen België. De volgende keer ben ik er graag weer bij.

Met dank aan Sergio voor zijn bijdrages aan dit verslag,

Links naar andere info over dit toernooi:
Eerder artiekl op deze site
Link naar de toetnooisite
Dit is een franstalige website maar via de tweede link op de homepage link kan je de taal in Engels veranderen.

Lucas


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie